Bulgogi – jak zrobić to koreańskie danie, jedno z najlepszych dań świata.

Wśród najlepszych 50 dań na świecie  koreańskie bulgogi znalazły się na 23 miejscu. I muszę przyznać, że ten kto je kiedykolwiek jadł na pewno zgodzi się z tą opinią.

Dziś przedstawiam Wam przepis na to cudowne danie.

W kilku słowach bulgogi można by opisać jako grillowaną cienko pociętą wołowinę z sezamem i warzywami.

Bardzo prosta w przygotowaniu i zrobieniu, a wrażenie jakie zrobicie na gościach gwarantowane.

Lista zakupów:

Solidny i ładny kawałek wołowiny tak do 1 kg.

2- 3 marchewki

1 por

2 – 3 cebule

1/2 szklanki sosu sojowego

3 – 4 duże łyżki oleju sezamowego ( ja używam z prażonego sezamu – daje mocniejszy smak)

2 – 3 duże łyżki octu ryżowego

2 duże łyżki cukru trzcinowego

2 – 3 łyżki nasion sezamu

1 – 2 papryczki chili jak ktoś lubi pikantniejsze

2 – 4 ząbki czosnku

3 – 5 dużych łyżek oleju do smażenia ( ja często daje olej ryżowy)

Wołowinę płuczemy.  Suszymy mięso z nadmiaru wody.

Bulgogi Korea (3)

Bardzo ostrym nożem kroimy na cienkie plasterki.

Bulgogi Korea (5)

Powstałe plastry rozbijamy tłuczkiem, a następnie kroimy na cienkie paski.

Bulgogi Korea (6) Bulgogi Korea (8)Bulgogi Korea (9)

Można wołowinę włożyć na 30 minut do zamrażarki, przed krojeniem. Powinna się lepiej kroić.

Marchewkę kroimy na zapałki.

Bulgogi Korea (13) Bulgogi Korea (14)

Por i cebulę kroimy na pół-plasterki.

Bulgogi Korea (16) Bulgogi Korea (17) Bulgogi Korea (18)

Dodajemy warzywa do mięsa.

Następnie wszystko po kolei: olej sezamowy, cukier, papryczki chili, olej, ocet ryżowy, sos sojowy.

Bulgogi Korea (19) Bulgogi Korea (20) Bulgogi Korea (21) Bulgogi Korea (22) Bulgogi Korea (23) Bulgogi Korea (24) Bulgogi Korea (25) Bulgogi Korea (26) Bulgogi Korea (27)

Powstaje nam intensywnie pachnąca marynata. Wszystko mieszamy ze sobą.

Bulgogi Korea (29) Bulgogi Korea (30)

Wstawiamy do lodówki.

Marynujemy minimum 2 godziny, ale dobrze jest by przestało noc w tej wspaniałej marynacie.

Bulgogi Korea (31)

Wołowinę grillujemy najlepiej na patelni grillowej, lub woku.

Potrzebujesz patelnie grilową ? duży wybór znajdziesz pod tym linkiem 😉

Chcesz sobie kupić wok ? prosze bardzo 😉 klik i już przeglądasz dostępne woki 😉

Chyba że macie dostęp do prawdziwych koreańskich grilli węglowych lub gazowych.  Pamiętajcie, że grillowanie będzie wtedy jeśli kawałki mięsa będą miały wystarczający odstęp od siebie. W przeciwnym razie będą się dusić lub smażyć.

Bulgogi Korea (1)

Gotowe bulgogi można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym, albo czymkolwiek chcecie. Mi zawsze wychodzą doskonale i są powalające.

Nie bez powodu to danie znalazło się tak wysoko w zestawieniu najlepszych dań na świecie. Co ważne jest łatwe i proste w przygotowaniu.

Smacznego.

p.s. w Internecie znajdzie sporo przepisów na bulgogi, z grzybami czy z gruszkami i inne. Wynika to z tego, że jest wiele przepisów, na to danie, różniące się w szczegółach. Podobnie jak przepis na Kim Chi. Zresztą w Polsce też wiele dań ma różne przepisy.

Dziękuję, że trafiłeś na moją stronę. Jeśli chcesz by się dalej rozwijała proszę polub ją na facebooku.


Drogi Podróżniku, poniżej znajduje się reklama Google. Zupełnie nie mam pojęcia, co Ci się na niej wyświetla. Jeśli chciałbyś lub chciałabyś wynagrodzić mi jakoś pracę nad stroną, proszę kliknij w reklamę i nic więcej. Dziękuję za wsparcie strony.